Проєкт «Модернізація виставкового простору Березнівського краєзнавчого музею» від Українського культурного фонду

Проєкт «Модернізація виставкового простору Березнівського краєзнавчого музею» від Українського культурного фонду

26/10/2023
Блог

26 жовтня 2023 року  відбулась презентація виставкового простору, який модернізували за сприяння Українського культурного фонду в рамках проекту «Модернізація виставково-експозиційного простору Березнівського краєзнавчого музею».

Презентували сайт музею і відкрили для себе минуле століття завдяки ретросвітлинам, колекції фотоапаратів та автентичного одягу, преставлених на виставці "Митрофан Янцевич. Ретроспектива".  

В рамках проекту оцифровано 500 світлин Митрофана Янцевича, які можна переглянути на сайті  Березнівського краєзнавчого музею.

Проєкт має на меті зберегти творчий доробок маловідомого фотомитця як особливу сторінку культурної спадщини  

play_arrow

Завдяки чорно-білим, пожовклим фотокарткам можна прослідкувати майже півстолітній період життя провінційного Березного, вони – безцінне джерело для вивчення культури Волинського Полісся.

Захоплюють світлини учасників різних свят та дійств, краєвиди тогочасного мультикультурного міста, фотоетюдів ближніх і дальніх сіл. Деталі одягу, намиста, орнаменти вишивок, зачісок мешканців можуть зацікавити етнографів, краєзнавців та дослідників одягу. У фотоальбомах багатьох жителів міста ще залишились тисячі знімків, зроблених майстром та його учнями.

На жаль, чимало місцевих пам’яток архітектури, зображених на світлинах, сьогодні безповоротно втрачені.

Надзвичайно цінною є колекція й автентичного поліського одягу, яку передала музею родина Митрофана Янцевича.

Проєкт доповнює попередню тему: «Реновація експозиційно-подієвого простору Березнівського краєзнавчого музею», в рамках якої було досліджено локальну історію-життєпис графського роду Малинських, створено в Березнівському краєзнавому музеї нову експозицію “(Не)Відомі Малинські». Чимало світлин того періоду було зроблено саме аматором М.Янцевичем.